Eerste huis startershypotheek

Hypotheek voor starters

Een hypotheek voor starters, speciaal voor de aankoop van je eerste huis. Een eerste huis kopen is spannend. Je staat nog aan het begin van je carrière en je hebt nog niet veel spaargeld opgebouwd. Is het wel verstandig om nu een huis te kopen? Kun je wel een hypotheek krijgen? En wat kan ik dan maximaal lenen?

Dit vragen veel starters zich af. Maar er is meer mogelijk dan je denkt. Met een eigen huis bouw je aan je toekomst en wordt het huis steeds een beetje meer van jou. Heel anders dan bij een huurwoning, waarbij je elke maand geld ‘weggooit’.

Dus wil je een eerste huis kopen? Verdiep je dan goed in de hypotheek voor starters.

Wat is een startershypotheek?

Banken bieden speciale startershypotheken aan voor mensen die hun eerste huis willen kopen. Hiermee wordt het voor starters mogelijk een bepaald huis te kopen die volgens de reguliere regels te duur was geweest.

Vaak hebben starters op de woningmarkt een lager inkomen. Maar na een aantal jaar werken zal dit inkomen gaan stijgen, zodat je wel de hogere hypotheeklasten kunt dragen.

Daarom betaal je in de eerste jaren minder aflossing. Zodra je inkomen stijgt ga je meer betalen.

Je kunt een hogere startershypotheek krijgen als je ouders garant staan in de eerste jaren. Ze zijn mede verantwoordelijk voor het betalen van je hypotheekschuld. Een bank wil, met deze extra zekerheid, vaak een hogere hypotheek afgeven. Kun je het niet betalen dan zullen je ouders de schuld moeten inlossen.

Hypotheek voor starters

Welke hypotheek kies je als starter?

Koop je nu je eerste woning dan kun je kiezen uit twee hypotheekvormen. Met deze hypotheekvormen heb je recht op hypotheekrenteaftrek. Daarom worden deze twee het meest afgesloten.

  • Annuïteitenhypotheek
    Bij de annuïteitenhypotheek blijft de som van rente plus aflossing elke maand gelijk, gedurende de hele looptijd. Als je hypotheek afloopt dan is de volledige schuld afgelost.
  • Lineaire hypotheek
    Met een lineaire hypotheek los je gedurende de hele looptijd elke maand hetzelfde bedrag af. De maandlasten nemen bij een lineaire hypotheek maandelijks af, omdat het rentebedrag steeds kleiner wordt. Ook bij deze hypotheek is aan het einde van de looptijd de volledige schuld afbetaald.

Maximale hypotheek voor starters

Als je een eerste huis wilt kopen wil je natuurlijk weten hoeveel je maximale hypotheekbedrag is. De voorwaarden die banken hanteren kunnen onderling verschillen. De meeste banken zullen kijken naar je huidige inkomen en de verwachting hoe dit zich zal gaan ontwikkelen in de toekomst. Zeker bij hoogopgeleiden is de kans groot dat ze na enkele jaren aanzienlijk meer gaan verdienen.

Daarnaast wordt er gekeken naar de BKR-registraties en eventuele studieschulden. Afhankelijk van deze gegevens wordt er een maximaal hypotheekbedrag berekend.

Is dit bedrag niet voldoende om het huis te kopen dat je graag wilt? Dan heb je nog andere opties.

Starterslening als aanvulling op de hypotheek

Een starterslening is iets anders dan een startershypotheek. Het is een aanvullende lening op je hypotheek, die wordt gegeven door de gemeente. Hiermee kun je het verschil overbruggen tussen de verkoopprijs van het huis en de maximale hypotheek die je kunt krijgen.

Niet alle gemeenten bieden startersleningen aan. Ook de voorwaarden verschillen per gemeente. Een starterslening sluit je altijd af in combinatie met de Nationale Hypotheek Garantie.

Als je een huis koopt met Nationale Hypotheek Garantie dan betaal je een lagere hypotheekrente. Dat is mooi meegenomen.

Hypotheek starters

Hogere hypotheek door borgstelling ouders

Heb je een laag inkomen en geen spaargeld dan kan het lastig zijn om een hypotheek te krijgen. Of het bedrag is zo laag dat je er geen geschikt huis mee kunt kopen. Door je ouders, of iemand anders, borg te laten staan is de kans groter dat je wel een hypotheek kunt krijgen.

Natuurlijk wordt er wel goed gekeken of deze persoon de kosten kan betalen, als jij dat niet kunt.

Een hypotheek afsluiten als starter

Als starter een hypotheek afsluiten is een grote stap. Dan wil je wel de juiste beslissing maken. Passen de voorwaarden van de startershypotheek bij je situatie? Betaal je wel de laagste hypotheekrente? Hoe werkt het precies met de Nationale Hypotheek Garantie en past de rentevast periode bij je?

Als starter zit je niet vast aan de startershypotheek. Misschien is er wel een betere optie en kun je een gewone hypotheek afsluiten. Je hebt dan veel meer keus in aanbieders, zodat je de voorwaarden en rentetarieven kunt vergelijken.

Onze hypotheekadviseurs helpen je graag de beste hypotheek te vinden. Een hypotheek die niet alleen nu goed bij je past, maar ook in de toekomst.

Plan een vrijblijvende afspraak voor hypotheek advies.

Vrijblijvende afspraak maken